Bahan-bahan :
- 2 cawan makaroni
- 1/2 bawang holland/ bawang merah dipotong dadu
- 1 mangkuk kecil daging atau ayam dipotong kecil
- 1/2 tin sos pasta asli Adabi
- 3 sudu besar sos cili Adabi
- Sayur : Karrot, capsicum
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 5 sudu besar minyak zaiton Adabi untuk menumis Garam dan gula secukup rasa
cara memasak:
- Masak makaroni terlebih dahulu dengan mendidihkan air lalu meletakkan sedikit minyak. Selepas itu, masukkan makaroni perlahan - lahan ke dalam periuk tersebut.
- Rebus makaroni sehingga lembut dan tidak terlalu masak lalu tapis.
- Panaskan minyak zaiton lalu masukkan bawang yang sudah dipotong dan tumiskan hingga layu.
- Masukkan daging cincang dan air. Masak sehingga daging menjadi empuk.
- Masukkan sos pasta, sos cili bersama sayur, garam dan gula lalu kacau hingga didih.
- Masukkan makaroni tadi bersama lada hitam dan kacau rata. Matikan api.
- Sapukan sedikit butter di dalam loyang lalu masukkan makaroni tersebut ke dalamnya.
- Masak sos putih dengan mencairkan 2 sudu besar butter lalu masukkan 2 sudu besar tepung gandum, 2 cawan susu segar/ susu cair dan 1 sudu kecil lada putih ke dalam butter yang telah cair.
- Tuangkan sos putih perlahan - lahan di atas makaroni secara rata.
- Tabur mozarella cheese .
- Bakar makaroni tersebut di dalam oven selama 30 minit, 160'C
- Siap dan boleh dihidangkan. Selamat menjamu....
No comments:
Post a Comment