Sunday 8 December 2019

BROWNIES KEDUT


Bahan – bahan:

  • 400gm coklat masakan
  • 150gm buttercup block.
  • 100gm tepung naik sendiri
  • 100gm gula perang @ gula castor.
  • 1 sudu kecil esen vanila.
  • 4 biji telur gred A.

Cara – cara memasak:


1. Firstly, cairkan coklat masakan dengan butter sekali. lepas itu, gaul sehingga rata dan sebati.
2. Then, pukul telur bersama gula perang dan masukkan satu sudu kecil esen vanila lalu gaul hingga sebati sahaja.
3. Selepas itu, ayak tepung sehingga naik sendiri.
4. Masukkan coklat yang sudah digaulkan dengan butter ke dalam aduan yang mengandungi telur dan kacau rata. Kemudian masukkan tepung yang sudak diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul rata sehingga sebati.
5. Alas acuan 10’x10′ dengan kertas baking dan sapukan dengan butter. Tuang adunan brownies ke dalam acuan tersebut.
6. Bakar brownies ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan menggunakan suhu 160 C selama 30-40 minit.
7.Selepas masak renggangkan sedikit pintu oven untuk mendapatkan kedut yang menarik dengan berhati - hati.

No comments:

Post a Comment

Teluk Intan

Selalunya bagi saya family day belah ayah saya paling meriah sekali kerana semua ahli akan menghadirkan diri pada masa itu bagi memeriahkan...